Apple TV 2 and the: “Ready to Play in Xxx Minutes” Bug

A couple of nights ago my wife and I decided to rent our first movie from our new Apple TV 2. The movie started playing right away and had no troubles whatsoever. Last night we decided to rent another movie and when we tried to play it we were greeted with this message: “Ready to play in xxx minutes”. Except for us it said that we could start watching in 1 hour and 40 minutes. This naturally pissed me off.

After waiting 10 minutes and not seeing the time change I started searching for the answer. I came across this discussion thread, where there are currently 8 pages of complaints about the problem. Not looking good for Apple. The last page contains a post by “UKGreg” that claims:

Hi All,

After experiencing the same issue and trying different changes ie DNS settings, wireless position, channels etc the solution was the following:

1) Switch off “Send Data to Apple”. This is under Settings-General. Give it a few minutes.

Interesting, I did as he instructed and I saw no change after 3 minutes. I decided to just restart the Apple TV and see what happened. When it came back on I selected the movie that I rented and what do you know? It worked just fine and very fast.

Problem solved. If you are having this problem give this solution a try, it is quick and painless to fix.

Originally posted for members on: January 9, 2011
Follow along on RSS, App.net, or Twitter.
~I would appreciate it if you considered becoming a member.~